Τυχαία φωτογραφία

PB250032.jpg
Ιστορική αναδρομή

kfiflisΤο Αγρόκτημα Φιφλής βρίσκεται στη Γλυκόβρυση Λακωνίας και συγκεκριμένα στη θέση Πλακούρα. Έχει ξεκινήσει την πορεία του από το 1979 όταν ο Κυριάκος Φιφλής, γιος του Κωνσταντίνου, ανέλαβε την διαχείριση της περιουσίας και συγκεκριμένα τα πατρικά αγροκτήματα. Το 1979 έχοντας στη κατοχή του 90 στρέμματα βάζει τις βάσεις για τη μετέπειτα πορεία και εξέλιξη του Αγροκτήματος. Η συνολική παραγωγή τότε ανερχόταν στα 2.500 kg λαδί και η αξιοποίηση του Αγροκτήματος έγινε φυτεύοντας ποικιλίες εσπεριδοειδών. Συγκεκριμένα προτιμηθήκαν και φυτεύτηκαν πορτοκαλιές της ποικιλίας VALENCIA( βαλέντσια), ΝΑΒΑΛΙΝΕΣ (navalin), ΣΑΛΟΥΣΤΙΑΝΙΕΣ (salustiana) καθώς επίσης GREIPFRUIT (γκρέιπφρουτ) και μανταρινιές ΟΡΤΑΝΙΚ και ΕΝΚΟΡ. Στη συνέχεια με το πέρασμα του χρόνου εμπλουτίστηκαν με τις  νέες ποικιλίες πορτοκαλιών NEW HALL (νιου χολ), μανταρινιών NOVA (νόβα) και PAGE( πεϊτζ). Όλα αυτά τα χρόνια παράλληλα δινόταν βάρος και στις καλλιέργειες κηπευτικών οι οποίες γινόταν σε θερμοκήπια τολ (τα γνωστά σε όλους τους καλλιεργητές τολάκια). Οι τότε καλλιέργειες περιλάμβαναν κηπευτικά όπως πιπεριές, μελιτζάνες και τομάτες ή κατά πολλούς ντομάτες.

Το 1989, κλείνοντας 10 χρόνια διαχείρισης του αγροκτήματος, ο Κυριάκος Φιφλής πήρε την απόφαση-σταθμό, της δημιουργίας μόνιμου θερμοκηπίου εκτάσεως 5 στρεμμάτων. Ήταν από τα πρώτα μόνιμα θερμοκήπια όπου κατασκευάστηκαν στην περιοχή και δόθηκε βάρος κυρίως στη καλλιέργεια της τομάτας και του αγγουριού. Το μόνιμο θερμοκήπιο δίνοντας πολύ καλύτερες δυνατότητες στο παραγωγό (θέρμανσης και προστασίας του φυτού κατά τη καλλιέργεια)  του έδωσε την ευκαιρία  να αξιωθεί ως ένας πολύ καλός καλλιεργητής  ο οποίος πρόσφερε στους καταναλωτές ποιοτικά  και εύγεστα προϊόντα. Εδώ οφείλουμε να αναφέρουμε ότι πλέον δυναμικά στην διαχείριση του αγροκτήματος έχει εισέλθει η σύζυγος του Κυριάκου, Κονδυλία στην οποία εν μέρει οφείλεται η μετέπειτα δυναμική εξέλιξη του Aγροκτήματος.

kfiflis2Η εκμετάλλευση του θερμοκηπίου συνεχίστηκε μέχρι το 2005 έχοντας μια ανοδική και αξιόλογη πορεία και τα προϊόντα στην τοπική αγορά έκαναν αίσθηση λόγω της ποιότητας και της γεύσης. Το 2005 ο Κυριάκος Φιφλής και η σύζυγος του Κονδυλία έχοντας μελετήσει την αγορά και τις ανάγκες της, παίρνουν μια απόφαση ζωτικής σημασίας για την πορεία του αγροκτήματος και της τοπικής αγοράς καθώς όχι μόνο επέκτειναν το θερμοκήπιο στα 6.600 τετραγωνικά μέτρα αλλά το εκσυγχρόνισαν μετατρέποντας το σε μονάδα υδροπονικής καλλιέργειας. Ουσιαστικά εγκατέλειψαν το συμβατικό τρόπο καλλιέργειας της ντομάτας στο χώμα, την οποία γνώριζαν πολύ καλά, για να πάρουν το ρίσκο και να καλλιεργήσουν σε υδροπονική μονάδα. Η υδροπονία στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα σε στάδιο αρχικό καθώς οι Έλληνες καλλιεργητές δεν γνωρίζουν την ύπαρξη της αλλά ούτε και το τρόπο καλλιέργειας της. Ήταν ένα μεγάλο ρίσκο το οποίο τελικά στέφθηκε με επιτυχία και έδωσε ικανοποίηση στο ζεύγος Φιφλή καθώς η μεγάλη επένδυση που έκαναν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα  και το καταναλωτικό κοινό έδειξε την εμπιστοσύνη του στα προϊόντα υδροπονίας του αγροκτήματος από τη πρώτη κιόλας στιγμή. Τα προϊόντα και συγκεκριμένα οι ντομάτες με την επωνυμία Φιφλής προτιμήθηκαν από το καταναλωτικό κοινό και ακόμα και σήμερα παραμένουν πρώτα στην προτίμηση τους. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσουμε πως το αίσθημα εύθηνης απέναντι στους καταναλωτές έχει αυξηθεί και αρχή μας είναι η εξής: σεβασμός στους καταναλωτές, σεβασμός στο περιβάλλον, σεβασμός στη δουλειά μας. Η 20χρονη πορεία μας το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο.